Steki angus








  • Steki z angusa z pieczonymi gruszkami i sosem balsamicznym

    Steki oprószyć przyprawą , posmarować olejem wymieszanym z musztardą francuską, odstawić na 12 godz. Obrane gruszki pokroić na cząstki , usunąć gniazda nasienne, posypać gałką muszkatołową, owinąć  plastrami boczku, smażyć na ruszcie razem z wołowiną ok. 5 min. Ocet balsamiczny zredukować do konsystencji sosu, dodać miód i 2-3 łyżki bazy smakowej do dań z grilla.

  • Steki z angusa z sosem gorczycowym

    Mięso oprószyć przyprawą do steków, posmarować olejem , odstawić na kilka godz. w chłodne miejsce. Mięso smażyć tylko po jednym razie na każdej ze stron ok. 3-5 min

  • Steki z angusa na bagietce z grillowanymi warzywami

    Steki oprószyć gruboziarnistą posypką do mięs, posmaruj olejem. warzywa pokroić w cząstki posypać suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, wszystko odstawić na kilka godz. w chłodne miejsce, Smażyć na ruszcie, mięso tylko raz z każdej strony. Przed podaniem upiecz grzanki posmarowane masłem wymieszanym z ziołami prowansalskimi upiecz na ruszcie.

  • Steki z angusa z grzybowym ragout

    Steki oprószyć pieprzem młotkowanym, posmarować olejem, odstawić na kilka godz. Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, grzyby, wino dusić kilka min., następnie  podlać wodą, dodać bulion grzybowy, gotować na wolnym ogniu ok. 15 min. dodać Oleato i ponownie gotować do uzyskania konsystencji sosu. Steki smażyć  3-5 min. na każdej ze stron, podawać z ragout i plackami ziemniaczanymi.

  • Steki z anagusa w sosie cztery sery

    Steki oprósz przyprawą, posmaruj olejem, odstaw na kilka godz. Przygotuj sos cztery sery z dodatkiem Oleato i białego wina. Na rozgrzaną oliwę wrzucić suszone pomidory, ukolę, ugotowaną tagliatellę, wymieszać. Steki smażyć 3-5 min. na każdej stronie.

  • Stek z angusa z konfiturą cebuli i ziemniaczanym chrustem

    Steki oprószyć pieprzem młotkowanym, posmarować olejem odstawić na kilka godz.
    Ocet balsamiczny gotować w rondelku kilka min. aby zredukować do 50ml. Cebulę podsmażyć na maśle, wlać zredukowany ocet, miód, dusić pod przykryciem kilka min. doprawić do smaku solą i pieprzem. Obrane ziemniaki zetrzeć na cienkie paski na "mandolinie" i smażyć na głębokim tłuszczu. Usmażone steki układać na konfiturze, przykryć ziemniaczanym chrustem

  • Stek z anagusa w sosie pieprzowym z ziemniaczano-chrzanowym puree

    Steki posypać przyprawą grill pikantny, posmarować olejem odstawić na kilka godz. obrane ziemniaki ugotować, odcedzić, przetrzeć przez sito, następnie dodać chrzan, masło, kilka łyżek oleato. Przygotować sos z zielonego pieprzu, steki smażyć 3-5 min. na każdej stronie.Sos można również podawać z dodatkiem Oleato.

  • Steki z angusa z grillowanym ananasem z chili

    Bazę smakową wymieszać z olejem, posmarować steki, odstawić na kilka godz.
    Smażyć 3-5 min na każdej ze stron.
    Ananasa pokroić w plastry oprószyć chili smażyć na ruszcie 3-5 min.

  • Steki z angusa z sałatką ziemniaczaną i grzybami

    Steki oprószyć pieprzem młotkowanym, posmarować olejem odstawić na kilka godz. w chłodne miejsce
    Ziemniaki ugotować, schłodzić, obrać ze skóry, dodać obsmażone grzyby, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany koperek. Oliwę wymieszać z wodą dodać sos koperkowo ziołowy . Tak przygotowanym sosem zalać ziemniaki. Steki smażyć 3-5 min na każdej ze stron. Podawać z sałatką.

  • Steki z angusa ze szpinakiem

    Steki oprószyć gruboziarnistą posypką do mięs, posmarować olejem, odstawić na kilka godz.
    Przygotować 0,7 l sosu holenderskiego, pod koniec dodać liście szpinaku.
    Steki smażyć 3-5 min. na każdej ze stron.

  • Steki z angusa w sosie krewetkowym

    Steki oprószyć delikatnie pieprzem cytrynowym, posmarować olejem odstawić na kilka godz.
    Pokrojoną szalotkę podsmażyć na maśle, dodać białe wino, redukować 2-3 min. , dodać Oleato, ziarenka kardamon, całość gotować kilka min. Na koniec dodać podsmażone na maśle z czosnkiem krewetki. Steki smażyć 3-5 min. na każdej ze stron, podawać z sosem i cytryną.

  • Steki z angusa z salsą

    Steki posypać przyprawą do steków, posmarować olejem, odstawić na kilka godz. Cebulę pokrojoną w grubą kostkę podsmażyć na oleju, dodać cząstki papryki, czosnek suszony, czerwoną fasolę, sok z limonki, podlać wodą dusić kilkanaście min. w połowie dodać 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, doprawić słodką papryką , pieprzem i solą.

  • Steki z anagusa z sosem bernaise

    Steki smażyć na ruszcie po 3-5 min na każdej ze stron. 500ml sosu holenderskiego przygotować z dodatkiem masła i białego wina, następnie dodać łyżeczkę estragonu.
    Steki podawać z sosem i szparagami.