Steki z angusa z pieczonymi gruszkami i sosem balsamicznym


 

10 porcji / Składniki:

  • 10 steków z angusa
  • 4 gruszki
  • 250 g  pokrojonego w plastry wędzonego boczku
  • olej
  • 1 łyżka miodu
  • gałka muszkatołowej Kamis
  • musztarda francuskiej Kamis
  • grill klasyczny Kamis
  • Ocet balsamiczny Kamis
  • Baza smakowa do dań z grilla Kamis

 

 

Steki oprószyć przyprawą, posmarować olejem wymieszanym z musztardą francuską, odstawić na 12 godz. Obrane gruszki pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne, posypać gałką muszkatołową, owinąć  plastrami boczku, smażyć na ruszcie razem z wołowiną ok. 5 min. Ocet balsamiczny zredukować do konsystencji sosu, dodać miód i 2-3 łyżki bazy smakowej do dań z grilla.