Stek z angusa z konfiturą cebuli i ziemniaczanym chrustem

 

10 porcji / Składniki:

  • 10 steków z angusa
  • 5 szt czerwonej cebuli
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml octu balsamicznego Kamis
  • pieprz młotkowany Kamis

 

 

Steki oprószyć pieprzem młotkowanym, posmarować olejem odstawić na kilka godz.
Ocet balsamiczny gotować w rondelku kilka min. aby zredukować do 50ml. Cebulę podsmażyć na maśle, wlać zredukowany ocet, miód, dusić pod przykryciem kilka min. doprawić do smaku solą i pieprzem. Obrane ziemniaki zetrzeć na cienkie paski na "mandolinie" i smażyć na głębokim tłuszczu. Usmażone steki układać na konfiturze, przykryć ziemniaczanym chrustem