Steki z angusa z grzybowym ragout

 

10 porcji / Składniki:

  • 10 steków z angusa
  • 1 cebula
  • 200g borowików
  • 200 g kurek
  • 200 g maślaków
  • 2-3 łyżki masła
  • 50 ml białego wina
  • olej
  • 250 ml Oeato Kamis
  • bulion grzybowy Kamis
  • Koperek suszony Kamis
  • Pieprz młotkowany Kamis
  • sól

 

 

Steki oprószyć pieprzem młotkowanym, posmarować olejem, odstawić na kilka godz. Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, grzyby, wino dusić kilka min., następnie  podlać wodą, dodać bulion grzybowy, gotować na wolnym ogniu ok. 15 min. dodać Oleato i ponownie gotować do uzyskania konsystencji sosu. Steki smażyć  3-5 min. na każdej ze stron, podawać z ragout i plackami ziemniaczanymi.