Kluczem do przygotowania idealnych burgerów jest dobór wysokiej jakości mięsa oraz odpowiednie przyrządzenie. W tym przepisie skupimy się na samym mięsie, bułki i dodatki omówimy w innych poradnikach.
Mięso na burgery – najważniejsze
Sam przepis na burgery jest stosunkowo prosty, ale kluczowe znaczenie ma wybór mięsa. Wybierz świeże lub mrożone, wysokiej jakości mielone mięso wołowe. Idealny stosunek tłuszczu do mięsa to około 80-20 (80% mięsa, 20% tłuszczu), co zapewni soczystość i smaczność. Tanie mięsa dostępne w popularnych sklepach i marketach mogą nie spełnić oczekiwań ze względu na niską jakość, zastosowane dodatki chemiczne i „oszczędnościowe” oraz często niewłaściwe przechowywanie.
Jeśli oczekujesz najlepszej jakości burgerów o wykwintnym, bogatym smaku i aromacie polecamy nasze mięso na burgery. Zawiera je również sprzedawany w naszym sklepie zestaw mięsa na grilla.
Przygotowanie mięsa na burgery
Pozwól mięsu dostosować się do temperatury pokojowej przez około 15-20 minut przed przygotowaniem burgerów.
Smażenie burgerów z wołowiny
Dodaj niewielką ilość oleju na patelnię i rozgrzej na średnim ogniu. Sugerujemy korzystanie ze specjalnych patelni grillowych, które mają odpowiednio przygotowane, karbowane dno. Bardzo ważne jest, aby mięso kłaść na rozgrzaną patelnię!
Burgery smażymy przez około 3-4 minuty z każdej strony (lub dłużej, jeśli wolisz mocniej wysmażone). Podczas smażenia nie zgniataj burgerów, bo pozbawisz je cennych soków!
Grillowanie burgerów wołowych
Rozgrzej grilla do wysokiej temperatury i braku otwartego ognia. Grilluj przez kilka minut z każdej strony, kontrolując w międzyczasie, czy mięso nie jest spalone. Dokładny czas i częstotliwość odwracania zależą od konstrukcji grilla i wykorzystanego paliwa.
Podczas grillowania nie zgniataj burgerów, bo pozbawisz je cennych soków!
Podanie
Skoro już wiesz jak przygotować burgery, zapraszamy do kuchni lub na grilla! Gotowego burgera podaj niezwłocznie po przygotowaniu jako steka lub w wysokiej jakości bułce z ulubionymi dodatkami. Smacznego!