Kluczem do przygotowania idealnych burgerów jest dobór wysokiej jakości mięsa oraz odpowiednie przygotowanie. W tym przepisie skupimy się na samym mięsie, bułki i dodatki omówimy w innych poradnikach.

Wybór mięsa

Wybierz świeże lub mrożone, wysokiej jakości mielone mięso wołowe. Idealny stosunek tłuszczu do mięsa to około 80-20 (80% mięsa, 20% tłuszczu), co zapewni soczystość i smaczność. Tanie mięsa dostępne w popularnych sklepach i marketach mogą nie spełnić oczekiwań ze względu na niską jakość, zastosowane dodatki chemiczne i „oszczędnościowe” oraz często niewłaściwe przechowywanie.

Przygotowanie mięsa

Pozwól mięsu dostosować się do temperatury pokojowej przez około 15-20 minut przed przygotowaniem burgerów.

Smażenie burgerów

Dodaj niewielką ilość oleju na patelnię i rozgrzej na średnim ogniu. Sugerujemy korzystanie ze specjalnych patelni grillowych, które mają odpowiednio przygotowane, karbowane dno. Bardzo ważne jest, aby mięso kłaść na rozgrzaną patelnię!

Burgery smażymy przez około 3-4 minuty z każdej strony (lub dłużej, jeśli wolisz mocniej wysmażone). Podczas smażenia nie zgniataj burgerów, bo pozbawisz je cennych soków!

Grillowanie burgerów

Rozgrzej grilla do wysokiej temperatury i braku otwartego ognia. Grilluj przez kilka minut z każdej strony, kontrolując w międzyczasie, czy mięso nie jest spalone. Dokładny czas i częstotliwość odwracania zależą od konstrukcji grilla i wykorzystanego paliwa.

Podczas grillowania nie zgniataj burgerów, bo pozbawisz je cennych soków!

Podanie

Podaj niezwłocznie po przygotowaniu jako steka lub w wysokiej jakości bułce z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Podobne wpisy